SWEDEN AND I

Bold Musicianship.
Norköpings Tidningar, Norköping

A never-ending flow of imagination
Sydsvenska Dagbladet, Malmo

I was born in Halmstad, Sweden and grew up in Steninge, a west coast village of about 150 citizens located in between Malmö and Gothenburg. At age six I began my music studies at Harplinge Community Music School and later on at Halmstad Community Music School. I spent one year at the Hvitfeldska Music Gymnasium in Gothenburg before entering the Royal College of Music in Stockholm at age 17. My primary teachers in Sweden were Börje Christiansson, Sigge Olsson, Åke Schierbeck, and Sölve Kingstedt.

I established myself early as one of the foremost instrumental soloists in Sweden; my official solo debut was with the Swedish Radio Symphony in 1985 but I had previously appeared with the orchestras in Malmö and Helsingborg. Since then I have performed regularly in all the major orchestra halls in Sweden, appeared on Swedish television and radio and toured in recital and as a chamber musician throughout the entire country, from Trelleborg in the south to Östersund and Malmberget in the north. With this page I hope to enlighten and perhaps clarify to those who don’t know what my relationship with Sweden actually is.

Rosengren är en fenomenal virtuos, han får sitt instrument att tala med mänsklig stämma Med sin personliga plastik utövar han dessutom en oemotståndlig form av något som bäst kan kallas instrumental teater.
Dagens Nyheter, Stockholm

Utomordentlig instrumentalist. Spelet var gracilt, med en mycket klar tonbildning och klangligt skiftande svagare register. Det var tekniskt och musikaliskt fullfjädrat, aldrig forcerat utan lätt och rörligt, samtidigt med en värdig karaktär som passar musiken.
Sundsvalls Tidning, Sundsvall

Fängslande tolkning. Rosengrens smeksamma toner förhäxade med starkt uttryck. Lysande solist.
Länstidningen, Östersund

Rosengrens utsökta finess, känsla för frasernas uppbyggnad, och varmt egaliserade ton imponerade. Hans genommusikaliska förhållningsätt smittade också av sig på orkestern.
Västerbottens-Kuriren, Umeå

En stor musikalisk upplevelse. Rosengren kombinerar virtuositeten med känslighet och dynamik. Han har en underbar, kärnfull ton som aldrig sviker, hur lågmält eller tekniskt komplicerat de än är. Dessutom är han underhållande att se på. Rosengren spelar med hela sin kropp, som om han ville följa varje ton till vägs ände.
Norrländska Socialdemokraten, Luleå

Instrumentalist av världsklass.
Trollhättans Tidning, Trollhättan

En fullblodsmusiker. Fenomenal solist. Håkan Rosengren’s tolkning var mästerlig. Rosengren spelar med hela kroppen och är som ett med sitt instrument, både fysiskt och själsligt. Med ett nästan vildsint temperament tog han fram den galenskap Nielsen demonstrerar hos klarinetten, men han har också sinne för instrumentets sugande lyriska kvaliteter och en naturbegåvnings känsla för nyansering och frasering.
Svenska Dagbladet, Stockholm

En lysande instrumentalist. Klarinettspel av högsta dimensioner klangligt, tekniskt och musikaliskt överbringades av Håkan Rosengren. Rosengren är en spelman av renaste vatten, med ett intensivt engagemang i det han gör och ett synnerligen brett dynamiskt register att lägga till en mera självklart felfri teknik.
Göteborgsposten, Göteborg

Kammarmusikalisk kväll som stannar i minnet.
Jönköpingsposten, Jönköping

Suverän tonbildning och överlägsen teknik.
Norrbottens-Kuriren, Luleå

Man höll andan av förstummad beundran.
Vänersborgs Tidning, Vänersborg

En fullständigt osannolikt skicklig klarinettist med en underbar tonbildning, stor saftig klang dock utan minsta tendens till svulstighet och med ett pianissimo så vackert att knappast någon annan klarinettist skulle kunna utföra något liknande. Lägger man till detta hans oemotståndliga musikalitet och absoluta koncentration så är helheten en världsartist.
Nerikes Allehanda, Örebro

Aldrig har jag hört en klarinetton som varit så flexibel; en tonbildning som rymde alla nyanser och det kongeniala uttrycket för det musikaliska innehållet.
Nya Lidköpings-Tidningen, Lidköping

En helt osannolik klangskönhet. Att förmedla så många känslor, atmosfärer, spänningar med hjälp av en klarinetts toner är helt fantastiskt.
Nya Wermlands-Tidningen, Karlstad

Fenomenalt klarinettspel.
Ludvika Tidning, Ludvika

Fantastisk klarinettist. Håkan Rosengren spelar inspirerat. Tekniken blir aldrig ett självändamål, bara ett medel.
Bärgslagsposten, Ludvika

I hans spel fanns allt från mjukaste bomull till blänkande briljans i höga lägen; finess utan ett ögonblicks effektsökeri. Helt magnifikt!
Expressen, Stockholm

Igår fanns allt [i Poulencs Sonat]: attacken och mjukheten, smärtan i de knappt hörbara nyanserna och de gälla ropen, stoltheten och glöden – men inte elden i baken som hos Martin Fröst. Allt fanns också i f-mollsonaten av höstfärgernas mästare Brahms; de långa frasernas böljegång, passionen men också det ljuvliga och graciösa; allt avrundat och intill döden vackert.
Södermanlands Nyheter, Nyköping

Håkan Rosengren med sin vackra ton, virtuosa teknik och musikaliska fördrag var i symbios med Chiarakvartetten.
Söderhamns-Kuriren, Söderhamn

Håkan Rosengrens tolkning var en enastående uppvisning i teknisk briljans med suverän gestaltning av hela registerskalan.
Sydsvenska Dagbladet, Malmö

En musikalisk fullträff.
Hudiksvalls Tidning, Hudiksvall

Underbart.
Ljusnan, Bollnäs

Förtätad musikalisk andakt.
Helsingborgs Dagblad, Helsingborg

Håkan Rosengrens tonbildning är glasklart vacker. Klangen växer fram inifrån som av sig själv och spänner från nästantystnad till fullton utan ansträngningar, utan kanter eller bisaker. Det är bara att tacka av fullt hjärta för de ljuvligheter som kom ur denna musikantsjäl igår.
Skaraborgs Läns Allehanda, Skövde

Klarinettens mästare. En av Nordens mest spännande instrumentalister. Har en sällsynt musikalitet som går utanpå det mesta. I besiktning av en osviklig musikalisk intuition och skärpt fantasi. Ett skönt spel av ädlaste märke. Inte minst fängslades man åt den andäktigt vackra tonbildningen.
Hallands Nyheter, Varberg

En kanonkonsert. Suveränt spel, med en spännvidd i det dynamiska registret som få.
Piteå Tidning, Piteå

Det man minns allra bäst är Håkan Rosengrens otroliga klarinettspel.
Värmlands Folkblad, Karlstad

En musikalisk upplevelse utöver det vanliga.
Smålandsposten, Växjö

Återigen fick man lyssna till Håkan Rosengrens andlösa spel, som tycks upphäva tyngdlagen.
Gefle Dagblad, Gävle

Håkan Rosengren’s uttrycksfulla klarinettspel gav lyssnandet en helt ny dimension. Hans mjuka ton, oändligt varsamt intonerad formade mycket vackert de folkviseartade melodierna i de långsammare partierna. De rörliga melodislingorna visade hans enorma tekniska suveränitet. Rosengren äger en virtuositet som aldrig framhäver sig själv utan är underordnad en konstnärlig helhet.
Arvika Nyheter, Arvika

De båda musikerna visade sin skicklighet på alla plan från tonbildning till samspel och bjöd på en stämningsfull konsert.
Vestmanlands Läns Tidning, Västerås

Mästerlig uppvisning.
Östgöta Correspondenten, Linköping

Förnämlig konsert.
Linköpingsposten, Linköping

Sammet och klös i klarinetten. En fantastisk mjuk klarinetton i alla nyanser.
Barometern, Kalmar

Publiknära gemyt och ett överflödande mått musikglädje. Gemenskap spunnen av sällan hörd innerlighet och närvaro.
Hallandsposten, Halmstad

Mästarklass.
Katrineholms-Kuriren, Katrineholm

En afton som sent skall glömmas.
Arbetarbladet, Gävle

En mästare.
Uppsala Nya Tidning, Uppsala

Sällan har jag hört en så skicklig musikant. Hans ton var utsökt och hans teknik bländande utan att på något sätt vara självändamål; den var helt underordnad den musikaliska tolkningen.
Enköpingsposten, Enköping

Håkan Rosengren föreföll klippt och skuren för solostämman. Tonen bestämd och smidig. Skickligt sökande klarinettens gränser. Inga tveksamheter vem som svarade för den musikaliska spetsen i konserten.
Nordvästra Skånes Tidning, Helsingborg

Håkan Rosengren gjorde en förnämlig insats som solist med ett engagerat och rytmiskt livfullt solospel. Solistens musikaliska spiritualitet och engagerade satsning verkade stimulerande också på orkestern.
Norrköpings Tidningar, Norrköping

En minnesvärd kammarmusikkväll.
Borås Tidning, Borås

Förtrollande klarinettspel. I Rosengrens fall är kopplingen mellan den musikaliska intuitionen och intentionen glasklar och egentligen verkar inga hinder finnas i tankebanor eller föreställningsvärld, exempelvis för hur svagt men ändå kärnfullt ett pianissimo kan vara. Sak samma också när det gäller spel i de starkare klangregistren, och i båda fallen alldeles oavsett i vilket läge i det instrumentala omfånget som konststyckena utförs.
Örnsköldsviks Allehanda, Örnsköldsvik

Bländande klarinettvirtuos. Rosengren spelar med en självklar lätthet som om instrumentet vore en del av honom själv och bjöd på klarinettspel som helt tog andan ur publiken. En stor musikalisk upplevelse.
Östersundsposten, Östersund

Places and organizers in Sweden I have been a visiting artist once or more:

Arvidsjaur: Svenska Rikskonserter
Arvika: Arvika Konsertförening
Bollnäs: Kilafors Kammarmusikförening
Borlänge: Borlänge Kammarmusikförening
Borås: Kammarmusiken i Borås
Edsbyn: Voxnadalens Kammarmusikförening
Eksjö: Eksjö Orkesterförening
Emmaboda: Emmaboda Konsertförening
Enköping: Tingshuset, Enköping Cultural Board
Falkenberg: Falkenbergs Konsertförening
Falköping: Falköpings Orkesterförening
Falun: Kammarmusikföreningen i Falun
Gävle: Musik i Gävleborg
Göteborg (Gothenburg): Stenhammarsalen, Gothenburg Concert House
Göteborg: Stora Salen, Gothenburg Concert House
Hagfors: Hagfors-Uddeholms Kammarmusikförening
Halmstad: Halmstads Orkesterförening
Helsingborg: Stora Salen, Helsingborg Concert House
Hofors: Hofors Nya Musikförening
Hudiksvall: Norra Hälsinglands Konsertförening
Höganäs: Musik i Kullabygden
Härnösand: Härnösands Musiksällskap
Junsele: Musik och Konstveckan i Junsele
Kalmar: Kammarmusikföreningen i Kalmar
Karlshamn: Kammarmusikföreningen Pro Musica
Karlstad: Karlstads Kammarmusiksällskap
Katrineholm: Katrineholms Kammarmusikförening
Kristinehamn: Kristinehamns Konserförening
Kungsbacka: Kungsbacka Konsertförening
Köping: Svenska Rikskonserter
Landskrona: Landskrona Kammarmusikförening
Linköping: Linköping Concert House
Linköping: Linköpings Kammarmusikförening
Ljusdal: Musik i Ljusdal
Ludvika: Ludvika Musiksällskap
Luleå: Luleå Orkesterförening
Lund: Lunds Kammarmusiksällskap
Malmberget: Svenska Rikskonserter
Malmö: Stora Salen, Malmö Concert House
Malmö: Palladium, Salomon Smith Kammarmusikförening
Norrköping: Norrköping Concert House
Nybro: Nybro Konsertförening
Mölndal: Gunnebo Slott
Nyköping: Nyköpings Kammarmusikförening
Olofström: Olofströms Kammarmusikförening
Oskarshamn: Oskarshamns Kammarmusikförening
Piteå: Festspel i Piteå Älvdal
Rättvik: Musik vid Siljan
Sandviken: Föreningen Kammarmusik i Baptistkyrkan
Sandviken: Kammarmusikfestivalen i Sandviken
Skinnskatteberg: Skinnskattebergs Kammarmusikförening
Sollefteå: Sollefteå Musiksällskap
Stockholm: Musikens vänner i Allhelgonakyrkan
Stockholm: Berwaldhallen, Swedish Radio
Stockholm: Hörsalen, Cultural House
Stockholm: Grunewaldsalen, Stockholm Concert House
Stockholm: Stora Salen, Stockholm Concert House
Skövde: Svenska Rikskonserter
Sundsvall: Nordic Chamber Orchestra
Säffle: Säffle Musikförening
Söderhamn: Söderhamns Kammarmusiförening
Tingsryd: Konsertföreningen i Tingsryd
Trollhättan: Trollhättans Konsertförening
Uddevalla: Collegium Musicum
Uppsala: Uppsala Kammarmusikförening
Umeå: Umeå Sinfonietta
Varberg: Varbergs Konsertförening
Visby: Kulturföreningen Roxy
Vänersborg: Vänersborgs Musikförening
Växjö: Växjö Konsertförening
Ängelholm:Kultursällskapet i Ängelholm
Örebro: Örebro Concert House
Örnsköldsvik: Örnsköldsviks Musiksällskap
Östersund: Svenska Rikskonserter